středa 2. března 2016

Vanilkový extrakt



              Malý zázrak, který se objevuje v čím dál více receptech a který dodá Vašemu sladkému pečení korunu. Nemyslím teď chemickou náhražku, která vanilku neviděla ani z rychlíku, ale tu zlatavě hnědou tekutinu, která se prodává v malé lahvičce především ve zdravé výživě. Udělejte si ji doma podle tohoto receptu, který jsem našla na internetu.

3 vanilkové lusky
250ml vodky
čistou skleněnou lahev s kvalitním uzávěrem objem 250ml (použila jsem od javorového sirupu)

       Lusky podélně nakrojte, ale nerozdělte je úplně. Vložte do lahvičky a zalijte až po okraj vodkou. Uzavřete a skladujte na chladnějším temném místě (mám ve špajzce). Občas protřepejte, ale neotvírejte, aroma by zbytečně vyprchalo. Za cca 2 měsíce máte hotovo. Poté skladujte v lednici. Vydrží dlouho.