pátek 25. března 2016

Velikonoční piškot se zajíčkem



               Letos beránka zajišťuje manželova máma. Ale nedalo mi to a taky jsem se pustila do pečení. Nápad se schovaným zajíčkem jsem objevila na internetu a moc se mi líbil, tak jsem ho zrealizovala v podobě bezlepkového piškotu.


forma na biskupský chlebíček
cca 60min

7 vajec
80g kokosového cukru
100g pohankové mouky
1PL kakaa
90g agáve sirupu 
2 vanilkové pudingy
120g rýžové mouky
špetka růžové soli

        Nejprve si upečeme zajíčky. Tři celá vejce šleháme s kokosovým cukrem a špetičkou soli asi 10min, než vznikne hustá pěna, do které už jen ručně vmícháme prosátou pohankovou mouku s kakaem. Těsto vlijeme do dortové formy (mám průměr 27cm), jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem, a pečeme při 180st asi 6-8min. Po vychladnutí vykrojíme zajíčky.
        Než nám zchladne kakaový korpus, připravíme si světlý piškot. Postup je totožný: čtyři celá vejce vyšleháme se sirupem a troškou soli do pevné pěny, ručně zapracujeme prosátou rýžovou mouku s vanilkovými pudingy.
        Formu na biskupský chlebíček vyložíme na dně pečícím papírem, zbylé boční stěny vymažeme a vysypeme. Na spodek navrstvíme trochu světlé hmoty, do které posadíme vykrojené zajíčky, a opatrně zalijeme zbylým těstem až po okraj (zajíčci měli trochu tendenci vyplavávat, chvíli jsem je přidržela, než nasákly a zůstaly schovaní). Pečeme při 180st 20-25min (během pečení kontrolujeme barvu piškotu a popř. přikryjeme alobalem a dopečeme). Zda je hotovo, zjistíme špejlovým testem. Vyklápíme až po vychladnutí.