čtvrtek 26. května 2016

Borůvkovo-jablečný crumble



     Máte chuť na něco teplého, sladkého, s ovocem, ale nechce se Vám plácat s těstem nebo na něj prostě nemáte ingredience? Zkuste crumble. Je to rychlá a luxusní záležitost, která se jí lžící. 


4-6 porcí (forma 20x18cm)
40 minut

150g pohankových vloček
100g mletých mandlí
80g změklého másla
50g březového (nebo kokosového) cukru
2KL mleté skořice
280g borůvek (čerstvé nebo rozmrazené)
220g sladkých jablíček na kostičky

         Z másla, mandlí, vloček, cukru a skořice "upatláme" vlhčí drobenku. 
         Do zapékací misky navrstvíme jablka a borůvky a ovoce zasypeme drobenkou. 
         Pečeme při 180 stupních 25-30 minut. Až je povrch krásně zlatohnědý a ovoce po stranách bublá.
         Servírujeme nejlépe vlažné. Vyšperkovat můžeme kopečkem vanilkové zmrzliny či zakysané smetany. 

         * Pokud použijete rostlinné máslo (např. Alsan), máte rázem nejen bezlepkovou, ale i pro abkm vhodnou pochoutku. Ovoce lze různě kombinovat.