čtvrtek 14. července 2016

Dvoubarevný jáhlový nákyp s višněmi



                   Další úroda ze zahrádky, kterou jsem na poslední chvíli zachránila před špačky. Do koláče či buchty se mi nechtělo, a protože jsme dlouho neměli sladký oběd, skončily višně v tomto bezlepkovém (případně i bez bkm) nákypu.

4 porce
90 minut

200g jáhel 
500ml mléka (kravské, či rostlinné)
3 vejce
90g medu (či jiného sladidla)
80g másla (normální, či rostlinné, popř. ghí)
1PL kakaa
300g vypeckovaných višní
kokos na vysypání formy
kokosový olej na vymazání formy
špetka soli

             Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, aby ztratily svoji typickou hořkost a poté je uvaříme v mléce se špetkou soli doměkka. Pod poklicí necháme ještě odpočinout, aby nasákly případné zbylé mléko.
             Žloutky vyšleháme s medem a máslem a vmícháme do vychladlých jáhel. Směs rozdělíme na 1/3 a 2/3,  menší z nich obarvíme kakaem. Poté do každé opatrně zapracujeme ušlehaný sníh z bílků. 
             Do vymazané a vysypané formy střídavě vrstvíme bílou a tmavou hmotu, přibližně v půli posypeme višněmi a dovrstvíme. 
             Pečeme při 180 stupních dozlatova (přibližně 40-50 minut). Před servírováním a krájením necháme zchladnout.

             * Fotka není nic moc, protože jsem nevydržela a krájela zatepla a navíc jsem netrefila nejlepší mozaiku. :)