čtvrtek 12. října 2017

Játrová paštika s vůní portského vína



               Dnes přináším jeden tip na pochoutku pro dospělé. 
               Máme teď ,,přehrše" návštěv a tohle je vždy trefa do černého. Recept je z časopisu Albert, malé úpravy povoleny. Vyzkoušejte a zamilujete se!


forma na biskupský chlebíček/zapékací miska
40 minut

450g kuřecích jater
1 střední cibule
3 velké stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce sušené šalvěje
3 bobkové listy
200ml portského vína
250g másla
1 velká hrst brusinek
pikantní marmeláda
5g práškové želatiny

                Z másla odebereme asi dvě polévkové lžíce a dáme je na hlubší pánev. 
                Přidáme bobkový list, šalvěj, očištěnou a posekanou cibuli a česnek a zpěníme. 
                Do pánve vložíme játra a krátce necháme na povrchu zatáhnout. 
                Podlijeme 150ml vína a dusíme, dokud se víno částečně neodpaří (nechceme, aby nám přebytečná tekutina paštiku ve finále zbytečně naředila).
                Vyndáme bobkové listy, směs přendáme do vyšší nádoby, osolíme a opepříme a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka spolu se zbylým máslem. 
                Do paštiky přimícháme brusinky a hmotu navrstvíme do misky, ze které ji budeme servírovat.
                Mezitím, co paštika pomalu tuhne, si připravíme ovocné želé. Já používám domácí bezinkovou nebo ostružinovou marmeládu, dobrá bude i rybízová. Množství volím již od oka. Marmeládu ředím zbytkem portského (cca 50ml, případně vodou) do požadovaného objemu a gramáž želatiny (či dortového želé) pak adekvátně přepočítám k danému množství tekutiny. Orientačně je to asi 5g želatiny na 150ml ředěné marmelády nebo 10g dortového želé Dr. Oetker na 250ml tekutiny. Při přípravě postupuji dle návodu na obalu (želé se minutu povaří, želatina se vmíchá do horké tekutiny, nevaří se!).
                 Vlažnou želatinu nalijeme opatrně na paštiku (nelijte z velké výšky, kromě cákanců se může stát, že se paštika, která ještě úplně neztuhla, potlačí nahoru) a necháme zatuhnout do druhého dne v lednici.
                 Pokud dělám do hřbetu, který pak vyklopím, dávám marmeládové želé naspod formy a až po ztuhnutí naliji paštiku. Formu vyložím potravinářskou fólií.
                 Paštiku servírujte s čerstvým pečivem a třeba kyselou okurkou.

* Originální recept zde:https://www.albert.cz/recepty/pastika-z-kurecich-jater-1