neděle 12. listopadu 2017

Ořechové (svatomartinské) rohlíčky



               To se takhle vrátíte po celodenním cestování domů za tmy, vrhnete se na přípravu večeře pro tři hladové krky a tatínek mezitím klukům povídá o sv. Martinovi, který má dnes svátek, a jen tak mezi řečí nenápadně navádí staršího synka, ať příští rok maminku poprosí,  aby napekla ty svatomartinské rohlíčky, o kterých si čtou.
               Jenže čekat rok se Matymu opravdu nechtělo a když mi slíbil, že mi s rohlíčky pomůže, dali jsme se do pečení hned. A nakonec to byla prima zábava.


16ks
40 minut

100g špaldové hladké celozrnné mouky
100g špaldové hladké mouky + na podsyp
120g másla
80g skyru
špetka soli
80g mletých vlašských ořechů
60g mleté sušené moruše
1 bílek
1 žloutek

         Z mouky, másla, skyru a špetky soli vypracujte hladké těsto (místo skyru můžete použít zakysanou smetanu či tvaroh). 
         Ořechy smíchejte s moruší a bílkem v kompaktní hmotu.
         Z těsta vyválejte na pomoučeném vále dvě kruhové placky, nožem je rozdělte na osm trojúhelníků, ty pomažte připravenou náplní a od delší strany každý trojúhelníček srolujte do rohlíčku. Konce lehce zahněte a přimáčkněte.                   Rohlíčky přeneste na plech s pečícím papírem, pomašlujte zbylým žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova zhruba 15-20 minut.