pondělí 23. dubna 2018

Jogurtový koláč třeba s meruňkami 



             Na tomto koláči doma momentálně ujíždíme. V různých obměnách ho snídáme skoro denně. Nejlepší na něm je jeho vláčnost, za kterou může právě jogurt. 
             Babička, od které recept mám, ho tradičně peče s rybízem ze zahrádky. Moji kluci milují borůvkový, mým favoritem je právě meruňková verze. 
             A s čím ho vyzkoušíte Vy?


8 porcí
45 minut

1 velký kelímek (500g) bílého jogurtu
1 velký kelímek celozrnné hladké mouky
2 vejce
1 prášek do pečiva
sladidlo dle chuti 
ovoce dle chuti
drobenka, oříšky, čokoláda...

           Jogurt smícháme s vejci a sladidlem. Já používám čekankový sirup, ale záleží jen na Vás, čím si koláč osladíte. (V původním receptu je uvedeno půl kelímku cukru).                           Pomocí kelímku od jogurtu odměříme množství mouky a spolu s práškem do pečiva přidáme k jogurtové směsi. Důkladně promícháme.
           Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a poklademe kousky ovoce. 
           Dozdobíme oříšky nebo drobenkou. 
           Pečeme při 180 stupních 30 minut.
           My už vyzkoušeli meruňky s plátky mandlí, jahody s kousky pistácií, jablka se skořicí a drobenkou z ovesných vloček, borůvky, mango, švestky s mákem (ten přimíchejte do těsta). 
           Pokud nemáte po ruce ovoce, zkuste variantu ála perník (stačí klasický kypřící prášek nahradit tím do perníku a po upečení koláč třeba pocákat rozpuštěnou čokoládou).                 Zkrátka fantazii se meze nekladou a vsadím se, že jakákoliv variace bude vynikající. :)